Overige bitten

01

De voornaamste groepen paardenbitten zijn in voorgaande hoofdstukken besproken, maar er zullen altijd bitten zijn die eigenlijk niet echt in een groep passen.

Hieronder zie je voorbeelden van overige bitten, uiteraard zijn er nog veel meer (waar ik nog geen beeldmateriaal van heb).

Paso-bitten: Deze bitten worden onder andere veel op de Nederlandse Antillen gebruikt voor de Paso Fino’s daar. Ze maken onderdeel uit van de cultuur daar. Bovenaan deze pagina zie je een paard met dit bit.

Onbekend bit: Het is nog niet bekend wat dit voor een bit is en hoe het zou moeten functioneren.

Meroth-leren bit: Dit bit kan zonder hoofdstel gebruikt worden. De kinriem wordt namelijk stevig aangelegd in de kingroeve en zo blijft het mondstuk op de plaats.

Voorbrengbit: Dit is een bit wat veel bij keuringen wordt gebruikt, bijvoorbeeld bij de Welsh. Aan het “hoefijzer” worden de bakstukken en leidtouw bevestigd. Deze vorm van de bitringen stelt de voorbrenger ook in staat om het paard beter te begeleiden.

Vlinderbit: Dit is eigenlijk een accessoire die men kan vastklikken aan een ander bit om zo een sterkere inwerking te verkrijgen.