Mag het wat losser?

Geplaatst op 15 oktober 2016
Auteur: Magda Kwanten
Beeldmateriaal: Magda Kwanten Fotografie en zie bron

Neusriemen zijn niet meer weg te denken uit de hedendaagse paardensport. Ze kunnen het bit mooi stabiel laten liggen in de paardenmond maar tegenwoordig worden ze vooral als symptoombestrijding gebruikt: tandenknarsen, open monden en een tong buiten boord los je simpel op door de neusriem strak te trekken (…).

Fenner et al. publiceerden in mei 2016 hun onderzoek naar het aansnoeren van neusriemen en de reacties van het paard daarop (“The Effect of Noseband Tightening on Horses’ Behavior, Eye Temperature, and Cardiac Responses“). Het doel van dit onderzoek was het verband te onderzoeken tussen het aansnoeren van een neusriem en het gedrag van het paard (kauwen, slikken, likken en openen van de mond), de oogtemperatuur (bij pijn en stress verhoogt de temperatuur van de oogbal, wordt gemeten met een infrarode thermometer), de hartslag (verhoging) en hartritme.

In de studiegroep zaten 12 paarden die allen een stang en trens in hadden, met een dubbele teugelvoering en een Engelse hoge neusriem, zoals het gebruikelijk is in de hedendaagse hoge dressuur. Deze twaalf paarden werden onderveeld in vier groepen: 1) zonder neusriem (controle groep), 2) conventioneel aangelegd met twee vingers tussen neus en riem, 3) half conventioneel met één vinger tussen neus en riem en 4) zonder ruimte tussen neus en riem.

Bij groep 2 werden amper verschillen in hartslag- en ritme, oogtemperatuur en gedrag opgemerkt ten opzichte van de controlegroep. Bij groep 3 nam de hartslag en oogtemperatuur toe, veranderde het hartritme en de gedragingen als kauwen, likken, slikken mond openen namen af. Bij groep 4 nam de hartslag en oogtemperatuur nog verder toe en werden er amper gedragingen als kauwen, likken, slikken en openen van de mond gezien. Nadat de neusriem en stang en trens werden verwijderd, vertoonde groep 4 veel meer compensatiegedrag als gapen, kauwen en slikken dan groep 3, 2 en 1.

Aan de hand van deze resultaten kan geconcludeerd worden dat paarden fysiologische stress ervaren bij strakke neusriemen in combinatie met een stang en trens. Dit onderzoek werd uitgevoerd zonder druk op de teugels, maar verwacht wordt dat de effecten verder zullen toenemen bij het aannemen van de teugels.

Fenner et al. adviseren de wedstrijdorganisaties om strenger te controleren op de neusriemen tijdens wedstrijden, om zo het paardenwelzijn te verbeteren.

Het is dan ook schokkend te noemen dat Doherty et al. in juni 2016 een onderzoek publiceerden (An investigation into noseband tightness levels on competition horses) waarbij maar bij 7% van de paarden twee vingers pasten tussen neus en riem, bij 44% pasten er helemaal geen vingers tussen. De groep bestond uit 750 wedstrijdpaarden in België, Duitsland en Ierland. Bij bewegingen als springen, kauwen en schudden met het hoofd, werd de druk groter dan die mogelijk kan worden gemaakt met een tourniquet.

Bron: http://www.equitationscience.com/restrictive-nosebands

De International Society for Equitation Science (ISES) regeerde daar weer op doordat ze strengere controles wil op wedstrijden en om dit te vergemakkelijken ontwikkelden ze de Taper Gauge, een hulpmiddel om objectief te meten of er genoeg ruimte is tussen neus en riem. Want naast fysiologische stress kunnen strakke neusriemen ook serieuze schade aan de mond en kaak veroorzaken zoals inkepingen in het neusbot, beschadigde wangen en mondhoeken (“A preliminary report on estimating the pressures exerted by a crank noseband in the horse” – Casey et al. 2013.)

Mijn oprechte mening? Een paard kan alleen nageeflijk onder de ruiter lopen als het paard o.a. ruimte in de kaak heeft om daar te kunnen ontspannen zo volgt namelijk een cascade van de juiste aan- ontspannenheid van spieren. Door correct te rijden, train je duurzaam je paard en wordt rijden weer een kunst (Riding: The art of keeping a horse between you and the ground – Author Unknown).

Tot slot wil ik opmerken dat het in dit artikel over voornamelijk bitten icm neusriemen ging. Als je weet hoe een paard biomechanisch onder een ruiter beweegt dan is het vanzelfsprekend dat ook bij bitloze optomingen* in ieder geval twee vingers tussen neus en riem horen.

Paardenmagazine Bit vroeg mij ook om te reageren op deze uitslagen (Bit duikt in… Strakke neusriemen).

* Uitgezonderd optomingen als touwhalsters.

03


Dit bericht is geplaatst in Nieuwsberichten. Bookmark de permalink.