Merken

Zoveel soorten paarden, zo veel soorten ruiters, zo veel soorten ideeën omtrent bitten. Al zolang er aan het bit wordt gesleuteld, zo lang worden er met regelmaat nieuwe soorten bitten op de markt gebracht. Vaak beweren de fabrikanten dat ze vriendelijker en meer anatomischer gevormd zijn dan een ander bit en vaak hangen daar allemaal meningen en ervaringen aan. Op deze pagina staan de promotieverhalen van de fabrikanten van de bekendste groepen paardenbitten.

Billy Allen

Het kenmerk van deze bitten is het tussenstukje van de dubbelgebroken mondstukken. Dit tussenstukje is namelijk cilindervormig en daardoor kan het bit niet dubbelvouwen, tevens zorgt het ervoor dat beide bithelften onafhankelijk van elkaar kunnen inwerken. Het tussenstukje kan van verschillende lengtes, breedtes en materialen zijn. Voornamelijk wordt het toegepast bij de Westernbitten, zowel de shanks als de snaffles.

De website van de fabrikant is helaas nog niet gevonden.

Centre Revolver Bit

Een Centre Revolver bit kenmerkt zich door het tussenstukje van een dubbelgebroken mondstuk. Dit tussenstukje is namelijk een bolletje dat in het midden 360° draaibaar is, hierdoor kunnen beide bithelften onafhankelijk van elkaar inwerken. Dit lijkt tevens het voordeel te hebben dat het paard het bit minder goed beet kan pakken. Dit type mondstuk is geïntegreerd in bitten voor alle disciplines.

De website van de fabrikant is helaas nog niet gevonden.

H&M 2-in-1

H&M heeft bitten geïntroduceerd die de werking van diverse trenzen combineert.

De specificaties van de fabrikant:
– Combinatie van een bus- en watertrens;
– Enkel- of dubbelgebroken mondstuk;
– Mondgedeelte gemaakt van koper;
– Koper heeft een zoete smaak, wat paarden lekker vinden, hierdoor worden de speekselklieren geactiveerd;
– De bitringen zijn van RVS;
– Dikte is 16mm.

De website van de fabrikant is helaas nog niet gevonden.

H&M 3-in-1

H&M heeft bitten geïntroduceerd die de werking van diverse trenzen combineert.

De specificaties van de fabrikant:
– Combinatie van een bus- en watertrens;
– Enkel- of dubbelgebroken mondstuk;
– Mondgedeelte gemaakt van koper;
– Koper heeft een zoete smaak, wat paarden lekker vinden, hierdoor worden de speekselklieren geactiveerd;
– Door de extra ringen in de bitringen, zijn de teugels op verschillende manieren te bevestigen;
– Dikte is 16mm.

De website van de fabrikant is helaas nog niet gevonden.

H&M Danger

Het Danger bit lijkt en werkt als een normale dubbelgebroken watertrens. Bij normale teugeldruk werkt dit bit als een dubbelgebroken mondstuk, echter wanneer een corrigerende teugeldruk wordt gebruikt, verandert de werking in dat van een ongebroken mondstuk.

De specificaties van de fabrikant:
– Wordt onder andere gebruikt als correctiebit;
– Bij normale teugeldruk werkt dit bit als een gewone dubbelgebroken watertrens;
– Bij meer- of corrigerende teugeldruk verandert de werking in dat van een ongebroken mondstuk;
– Wanneer het paard zich verzet tegen de inwerking van de ruiter zal daarom een intensievere en effectievere werking optreden;
– Het bit kan maar in beperkte mate doorbuigen;
– De dikte is 16mm;
– Geleverd in RVS.

De website van de fabrikant is helaas nog niet gevonden.

Happy Mouth

Happy Mouth bitten zijn in principe normale Engelse bitten met als enige verschil dat het RVS mondstuk voorzien is van kunststof met appelsmaak. Er is een klein assortiment voor alle disciplines geproduceerd.

De specificaties van de fabrikant:
– Grote keuze bitten met appelsmaak. Ontspant en stimuleert het kauwen;
– Ringen in roestvast staal (inox) voor de duurzaamheid. Niet toxisch, zacht, flexibel;
– Een correcte maat is belangrijk om vroegtijdige slijtage te voorkomen.

De website van de fabrikant is helaas nog niet gevonden.

Merken

Harry’s Horse heeft naast Sprenger ook een Aurigan lijn op de markt gezet. Samenstelling van 86%-90% koper, 8%-12% aluminium en 3% ijzer. Door deze samenstelling worden de bitten goed door het paard aangenomen en wordt het kauwen bevorderd. Voor een nog betere communicatie tussen ruiter en paard.

Meer informatie over Harry’s Horse Golden Brass is te vinden op www.harryshorse.nl. Deze bitten zijn voor het Engelse rijden en voor het mennen gemaakt.

HS Sprenger Sensogan

Sensogan is de verbeterde versie van aurigan en is het nieuwe materiaal voor bitten ontwikkeld door de firma Sprenger. Het kopergehalte in deze bitten is verminderd in combinatie met mangaan met als resultaat een gladder oppervlak en een meer gereguleerd oxidatieproces. Volgens de firma zou mangaan een activator van enzymen zijn en zeer relevant voor het opbouwen van bindweefsel en spieren. Het kan de spierspanning verminderen en het paard beter helpen te ontspannen.

Meer informatie over deze vernieuwde bitten van Sprenger is te vinden op  www.sprenger.de. Naast aurigan zijn de bitten van HS Sprenger nu ook in Sensogan te verkrijgen.

HS Sprenger Dynamic RS

Een traditioneel dubbelgebroken trens kan nog steeds ‘dichtvouwen’ wat een notenkrakereffect teweeg brengt. Sprenger heeft daarom ook de serie Dynamic RS op de markt gebracht.

De specificaties van de fabrikant:
– Het mondgedeelte is gemaakt van Aurigan;
– Het hoge kopergehalte in dit materiaal zorgt voor een zoete smaak, wat paarden lekker vinden. Hierdoor worden de speekselklieren geactiveerd;
– De bitringen zijn van RVS; – Deze bitten zijn ontwikkeld voor een betere communicatie tussen ruiter en paard;
– Het is anatomisch gevormd en ligt perfect in de mond;
– Het heeft een rond en kort middenstuk;
– Het bit is geheel rond gebogen waardoor er een gelijkmatige drukverdeling op de tong en tongranden ontstaat, wat het kauwproces stimuleert voor een perfecte aanleuning. Ondersteunt tevems een positieve aanleuning aan de zijkant van de mond;
– Het is onder andere geschikt voor paarden met aanleuningsproblemen;
– De dikte is 14 á 16 mm;

Meer informatie over Sprenger Dynamic RS is te vinden op www.sprenger.de. Deze bitten zijn niet voor alle disciplines gemaakt.

HS Sprenger K&K

Sprenger heeft een divers aanbod aan speciaal ontwikkelde paardenbitten, maar daarnaast hebben ze ook de traditionele bitten, deze zijn vervaardigd van Aurigan. Het mondstuk is geïntegreerd in diverse soorten bitten zoals de watertrens, maar ook dressuurstangen. Het hoge kopergehalte in dit materiaal zorgt voor een zoete smaak, die paarden lekker vinden. Hierdoor worden de speekselklieren geactiveerd.

Alle bitten van Sprenger K&K-serie (incl. Dynamic RS) waarvan het mondstuk van Aurigan is, zijn samengesteld uit 85% koper, 4% silicium en 11% zink. Door deze samenstelling oxideert het materiaal beter dan alle andere materialen. Door de oxidatie ontstaat een aangename smaak, waardoor het paard eerder het bit aanneemt. Tevens ligt Aurigan zacht en warm in de paardenmond.

Meer informatie over Sprenger K&K is te vinden op www.sprenger.de. Deze bitten zijn niet voor alle disciplines gemaakt.

HS Sprenger K&K Correctiebit

Op het eerste gezicht lijken de K&K scholings- en correctiebitten op elkaar: ze hebben beiden namelijk een tongboog. Het verschil zit echter in de manier van bevestiging van de tongboog. Bij de correctiebitten is de tongboog namelijk meer naar voren geplaatst dan bij het scholingsbit.

De specificaties van de fabrikant:
– Ze corrigeren de paarden die de gewoonte hebben het bit vast te pakken of de tong over het bit heen te leggen;
– Het mondgedeelte is gemaakt van argentaan;
– Het hoge kopergehalte in dit materiaal zorgt voor een zoete smaak, die paarden lekker vinden, hierdoor worden de speekselklieren geactiveerd;
– De bitringen zijn van RVS;
– De druk wordt verdeeld over de tong en de lagen;
– Dikte is 18mm.

Meer informatie over Sprenger K&K correctiebit is te vinden op www.sprenger.de. Deze bitten zijn niet voor alle disciplines gemaakt.

HS Sprenger K&K scholingsbit/ africhtingsbit

Op het eerste gezicht lijken de K&K scholings- en correctiebitten op elkaar: ze hebben beiden namelijk een tongboog. Het verschil zit echter in de manier van bevestiging van de tongboog. Bij de scholingsbitten is de tongboog namelijk meer naar achteren geplaatst dan bij het correctiebit.

De specificaties van de fabrikant:
– Het corrigeert de paarden die voor- of achter de teugel lopen;
– Het mondgedeelte is gemaakt van Aurigan;
– Het hoge kopergehalte in dit materiaal zorgt voor een zoete smaak, die paarden lekker vinden. Hierdoor worden de speekselklieren geactiveerd;
– De bitringen zijn gemaakt van RVS;
– Bij normale teugeldruk is er geen extra inwerking;
– Bij meer teugeldruk kantelt het bit en werkt het dunne middenstuk harder in op de tong;
– Zacht voor de lagen;
– Dikte 18mm.

Meer informatie over Sprenger K&K scholingsbit is te vinden op www.sprenger.de. Deze bitten zijn niet voor alle disciplines gemaakt.

HS Sprenger K&K Ultra

In samenwerking met de Veterinaire Hogeschool in Hannover heeft Sprenger een nieuw soort bit op de markt gebracht, als opvolger van de reeds bestaande Sprenger K&K bitten. Na diverse onderzoeken is Sprenger tot conclusie gekomen dat de mondholte over het algemeen kleiner is dan voorheen werd aangenomen, met name bij paarden met een bevallig hoofd (vol- en warmbloeden); het gehemelte is smaller en vlakker dan verwacht en de plaats voor het bit is zeer beperkt. Met dit in het achterhoofd heeft Sprenger besloten hun huidige bitten te optimaliseren, zonder deze scherper te maken.

De specificaties van de fabrikant:
– Het tussenstuk van het dubbel gebroken bit werd kleiner gemaakt (geen druk tegen het gehemelte);
– De hoek van het tussenstuk werd 45º gedraaid. Bij het aanhalen van de teugels ligt de “olijf” dus diep op de tong, zonder het paard pijn te doen;
– De tastbevinding van de tong wordt door de nieuwe positie van de zijdelingse bitdelen extra versterkt. De teugel werkt dus nog effectiever in;

Meer informatie over Sprenger K&K Ultra is te vinden op www.sprenger.de. Deze bitten zijn voor alle disciplines gemaakt.

HS Sprenger Turnado

Een traditionele enkelgebroken trens heeft een notenkrakereffect in de paardenmond. Sprenger heeft daarop de Turnado-mondstukken ontworpen. Deze mondstukken zijn in verschillende soorten bitten geïntegreerd zoals de watertrens, maar ook in de pelham. Ze kunnen van argentaan zijn gemaakt, maar ook van RVS.

De specificaties van de fabrikant:
– Het werkt zachter in dan een traditioneel enkelgebroken bit;
– Het mondstuk is 45 graden naar voren gedraaid en blijft daardoor perfect in de mond liggen;
– De teugelhulpen komen directer aan op de tong en niet tegen het gehemelte;
– Het bit is ideaal voor paarden met lichte tongproblemen;
– Het ontmoedigt paarden om de tong uit te steken tijdens het rijden;

Meer informatie over Sprenger Turnado is te vinden op www.sprenger.de. Deze bitten zijn niet voor alle disciplines gemaakt.

HS Sprenger WH Ultra Trenzen

Lisa Wilcox en Ernst Hoyos ontwikkelden samen met Sprenger het WH Ultra Aurigan trensbit: een dubbelgebroken bit waarbij het mondstuk 45° gedraaid is en waarbij in het middenstuk een rolletje geïntegreerd is. Het bit stimuleert in het bijzonder de beweeglijkheid van de tong, wat volgens Sprenger ervoor zorgt dat het paard het bit beter accepteert.

Dit bit bestaat in alle trensbitten uitvoeringen, waarbij het ook mogelijk is dat het middenstuk van rubber is, zodat het paard nog meer gestimuleerd wordt. Meer informatie over Sprenger WH Ultra Trenzen is te vinden op www.sprenger.de. Het schijnt dat dit een dusdanig ontwerp is dat lang niet alle paarden hier goed mee overweg kunnen.

Kerbl Ergo

De KerbL trenszen zijn anatomisch gevormd, waardoor het bit comfortabel in de mond ligt, de mondstukken zijn dun en van RVS.

Meer informatie over KerbL Ergo is te vinden op www.kerbl.com. Deze bitten zijn voor het Engelse rijden gemaakt.

KY Rotary

KY Rotary bitten zijn enkel- of dubbelgebroken mondstukken met één of twee roterende bolletjes, deze zorgen ervoor dat beide bithelften 360° onafhankelijk van elkaar kan draaien. Daarnaast is het mondstuk licht anatomisch gevormd wat een milde inwerking tot gevolg heeft. KY Rotary is ontworpen voor zowel de Engelse- als de Westernsport.

De specificaties van de fabrikant:
– Het balvormige scharnierpunt in het midden zorgt voor een 360° rotatie van beide bithelften;
– De controle van de ruiter verbetert doordat het bit precies in het midden van de mond ligt, omdat beide zijdes van gelijke lengte zijn;
– Het balvormig scharnierpunt staat een onafhankelijk zachte en stille beweging van de 2 bithelften toe;
– Door de onafhankelijke inwerking kan het paard het bit minder goed beetpakken.

De website van de fabrikant is helaas nog niet gevonden.

Monty Robert Bitten

De bitten van Monty Robert worden door hem omschreven als:
– Een natuurlijke productie van speeksel door het koper in het bit, waardoor het comfortabelere aanvoelt;
– Black iron is zachter dan RVS en comfortabeler in de mondhoeken van het paard;
– Black Iron maakt het bit duurzamer dan andere materialen;
– De ontworpen D- of busringen voelen zachter aan voor de mondhoeken;-
– Dikkere mondstukken zijn minder erg voor het paard bij teugeldruk;
– Bescherming van de tere weefsels van de mond is belangrijk voor het gevoel van het paard.

Meer informatie over Monty Robert bitten is te vinden op www.montyroberts.com. Deze bitten zijn voor het Engelse en Western rijden gemaakt.

Myler

Myler bitten zijn door de broers, Ron, Bob en Dale Myler, ontworpen volgens een heel specifiek systeem, waarvoor de anatomische vorm van de paardenmond de basis vormt. Dit heeft geleid tot een ontwerp van een gewelfd en gebogen mondstuk dat het paard een comfortabele vrijheid tot slikken geeft en uitnodigt tot nageven. Door deze vormgeving verdelen de Mylerbitten de druk gelijkmatiger over de tong dan traditionele enkelgebroken mondstukken.

Door de onafhankelijke zijdelingse draaibaarheid van het mondstuk wordt de ruiter in staat gesteld om eenzijdig met dit bit in te werken. Slechts één zijde van het bit is te bedienen waardoor de hulp 100% op deze kant doorgegeven wordt zonder het bit scheef in de mond te draaien. Hierdoor wordt de ruiter in staat gesteld hulpen te verfijnen en het voorkomt dat het paard over de schouder wegvalt. Mede daardoor is het paard beter in balans te houden, in te buigen en te verzamelen.

De western bitten komen standaard in 12.5 centimeter lengte. De mondstukken zijn gemaakt van sweet iron (zoet staal). Zodra de mondstukken in aanraking met speeksel komen gaan deze lichtelijk oxideren en geven een zoetige smaak af. Hiernaast zijn de mondstukken voorzien van koperen inleg wat de speekselproductie bevordert. De ringen, scharen en scharnierende delen zijn wel van roestvast staal zodat deze soepel blijven en een lange levensduur garanderen.

De Engelse bitten komen in 3 maatvoeringen. 11.5, 12.5 en 13.5 centimeter. De mondstukken zijn van roestvast staal met een koperen inleg.

Level 1 = grotendeels drukverdeling op de tong.
– Paard is net in training of weinig training tot nu toe;
– In leerfase met de gangen en gehoorzaamheid;
– Begin van ontspannen hoofdpositie;

Level 2 = drukverdeling op de tong en wat meer druk op de lagen.
– Basis training is voltooid;
– Ontspannen hoofdpositie en correcte hoofdhouding zonder teugeldruk;
– Maakt vorderingen in de diverse oefeningen zoals inbuigen, verzameling,zijwaartse gangen en galopwissels;

Level 3 = biedt de meeste tongvrijheid en grotendeels druk op de lagen.- Voor het gevorderde en/of wedstrijdklare paard;
– Gehoorzaam aan alle commando’s onder de man in ontspannen hoofdpositie;
– Verfijning van hulpen met zo weinig mogelijk teugeldruk en zachte handen.

Meer informatie over Myler is te vinden op www.oregontrail.nl en op www.mylerbitsusa.com. Deze bitten zijn voor alle disciplines gemaakt.

Nathe

Deze revolutionaire bitten, ontwikkeld in Duitsland en wereldwijd gepatenteerd, zijn succesvol getest en gebruikt door topruiters. Het nieuwe materiaal van deze bitten is paardvriendelijk en comfortabel voor de mond van elk paard. Het kunststoffen mondstuk is verstevigd met een RVS kern. Er is een klein assortiment voor alle disciplines geproduceerd.

De specificaties van de fabrikant:
– Geen materiaalallergieën;
– Geen slijtage van het rubber;
– Geen statische lading en magnetisch veld;
– Zacht voor de tong;
– Stimuleert het kauwen.

De website van de fabrikant is helaas nog niet gevonden.

Roabart (pinchless bits)

Bij een standaard bit worden de hulpen die rechts gegeven zijn, ook links voelbaar. Robart heeft zich daarin onderscheden door een mechanisme in de bitten aan te brengen, waardoor beide bithelften onafhankelijk van elkaar kunnen inwerken. Dit mechanisme is het beste te vergelijken met een kogelgewricht en het wordt toegepast bij zowel enkelgebroken mondstukken als bij dubbelgebroken. Robart heeft een ruim assortiment aan bitten die voor alle disciplines gebruikt kunnen worden, zoals op de website van Robart te zien is: www.pinchlessbits.com.

De specificaties van de fabrikant:
– Het is mogelijk om aan één kant op het paard in te werken zonder het paard aan de andere kant in de mond te storen, omdat beide zijden van het bit onafhankelijk van elkaar draaien;
– Het paard kan gereden worden met lichte druk, waardoor het paard beter op uw aanwijzingen reageert en zich niet zal onttrekken aan uw hand;
– Het bit is zeer comfortabel voor de mond van het paard, zodat het paard het bit eerder accepteert;
– Het bit drukt en knelt niet in de paardenmond, waardoor “angst” bij het paard voorkomen wordt;
– De Robart bitten zijn in verschillende modellen leverbaar voor alle disciplines.

Rockin S Snaffle Bits

De Rockin S Snaffle Bits zijn ontworpen om het ongemak van de bitringen bij de mondhoeken te verminderen. Doordat het bit “hangt” in de mondhoek zal er nagenoeg geen notenkraker effect optreden waardoor de mondhoeken dus bespaard blijven. De bitringen bestaan uit drie elementen, namelijk het bakstukoogje, de grote bitring (waar in dit geval geen teugel aan wordt bevestigd) en de D-ring waar de teugel aan bevestigd wordt. Doordat deze D-ring onafhankelijk van de grote bitring beweegt, treedt er geen ruis tussen ruiter en paard op. Deze werking zorgt er tevens voor dat de mondhoeken niet beschadigen.

Meer informatie over Rockin S Snaffle Bits is te vinden op www.rockinsqh.com. Deze bitten zijn voor het western rijden gemaakt, hoewel ze ook bij de draf- en rensport gezien worden.

Tom Balding

Tom Balding is een vakman in de VS die westernbitten op bestelling maakt. Daarnaast staat hij bekend om zijn mondstukken die hij verwerkt in de bitten. De meningen over deze vakman zijn onder het “Engelsee sportfolk” zeer verdeeld. De mondstukken zijn veelal gemaakt van koper en sweet iron en hebben veelal zeer aparte tongbogen. Voor meer informatie over deze bitten, kan ik u het beste direct naar zijn website verwijzen: www.tombalding.com.

Trust

Volgens TRUST bestaat hét ideale bit niet, er is niet één bit waarop alle paarden fijn en goed lopen. Een ideaal bit is een bit dat het paard accepteert en waardoor de ruiter optimaal kan communiceren met zijn paard. De keuze voor een bit is onder andere afhankelijk van het karakter en het trainingsniveau van het paard. Maar ook het gevoel, de ervaring en voorkeur van de ruiter spelen een grote rol.

Materiaal, vorm en gewicht zijn belangrijk bij het maken van de keuze voor het juiste bit. TRUST besteedt veel aandacht aan deze punten bij de ontwikkeling en optimalisatie van de bitten. Alle bitten worden met de hand gemaakt. Hierdoor zijn de TRUST-bitten uniek en is de kwaliteitscontrole zeer hoog. Het meest opvallende is het gebruik van het blauw gevlamde ‘sweet iron’ voor de mondstukken gecombineerd met roestvast staal. De anatomisch gevormde mondstukken zorgen voor een optimale ligging in de paardenmond. Belangrijk is ook het gewicht van een bit: het moet niet te licht en niet te zwaar zijn, niet te dik en niet te dun.

Een TRUST bit is helemaal handwerk. Alle componenten worden handmatig aan elkaar gelast en gepolijst. Door het sweet iron gedurende korte tijd te verhitten krijgt het de mooie diepblauwe kleur. De finishing touch: het inhameren van de maatstempel en de merknaam.

Meer informatie over Trust is te vinden op www.trustequestrian.nl. Deze bitten zijn voor het Engelse rijden gemaakt.