Bit accessoires

Bitten zijn er dus in vele verschillende soorten en maten, daarnaast bestaan er ook bit accessoires. Zij hebben meestal het doel om de werking van het bit te verscherpen of te verzachten. Op deze pagina worden ze besproken.

Rubberen bitringen

Accessoire01

Rubberen bitringen worden om de bitring heen gedaan om te voorkomen dat de velletjes van de lippen van de mond van het paard ingeklemd raken in het bit. Ook worden ze toegepast om bijvoorbeeld het mondstuk van het bit, wat net een fractie te groot is, passend te maken.

De beste manier om ze te bevestigen is door ze te laten weken in heet water, waardoor ze soepel worden, en dan met (brute) kracht over de bitringen heen te schuiven. Ze zijn er in zeer veel verschillende kleuren en formaten.

Bitrooster

Dit is een leren ring met stevige haren, die aan één kant van het bit wordt bevestigd. Als het paard op deze kant wil hangen dan drukken de haren in die wang, wat het paard dus zou moeten ontmoedigen.

Kinkettingen- en riemen

Accessoire02

Kinkettingen (links) worden gebruikt bij bitten die een pompwerking en/of ophaalwerking hebben. Ze zorgen ervoor dat het bit niet door kan slaan in de mond wat ernstige gevolgen kan hebben. Voor de Engelse- en menbitten betreffen het vaak RVS kinkettingen en bij het westernrijden zien we vaak kinriemen- of kettingen (rechts) van leer (deze moeten tevens voorkomen dat het bit niet zijwaarts door de mond kan gaan).

Bij de exemplaren voor het Engelse rijden en het mennen zien we ook vaak een ringetje in het midden, onder de ketting. Hier kan het zogenaamde slobberriempje aan bevestigd worden wat voorkomt dat de ketting ‘los’ gaat hangen. Dit slobberriempje kan dan bevestigd worden aan de scharen van het desbetreffende bit.

Ophaalbakstukken en ophaalriempjes

Accessoire03

Ophaalbakstukken worden bij de ophaaltrenzen gebruikt. Ze worden bevestigd aan het bakstuk van het gewone hoofdstel, gaan door de bitringen heen en dan naar de ophaalteugel. Ze zijn verkrijgbaar in diverse lengtes en materialen.

Pelhamriempjes

Accessoire04

Van oorsprong zijn ze bedoeld voor de pelhams, want hiermee hoeft men niet met twee teugels te rijden, maar tegenwoordig worden ze ook veel voor de ophaaltrenzen gebruikt. De ene kant van het riempje wordt bevestigd aan de normale bitring en de andere kant aan een van de onderste ringetjes, de teugels worden dan weer aan dit riempje bevestigd. Het nadeel is dat er op deze manier ‘ruis’ in de hulpen kan ontstaan.

Knevelriempjes

Met behulp van deze riempjes worden de knevels van de kneveltrens vastgezet aan de bakstukken van het hoofdstel. Hierdoor ligt het bit stiller in de mond, maar heeft als bijkomstige werking dat het wat pittiger inwerkt.

Australische neusband

Dit is een riem met 2 rubberen bitschijven die aan het kopstuk van het hoofdstel wordt vastgemaakt. Het zorgt ervoor dat het bit hoog in de paardenmond blijft waardoor het paard de tong niet over het bit kan leggen.

Rubberen tonglepel

Deze kunnen worden bevestigd aan het mondstuk van een bit om te voorkomen dat het paard zijn tong over het bit legt.

Latex bit bandages

Om de lagen en de tong te beschermen, kunnen bitten omwikkeld worden met latex bit bandages. Het mondstuk wordt zo zachter, maar ook dikker.