Pelhams algemeen

De derde groep Engelse bitten betreft de pelhams.

Werking:
De pelham is een compromis tussen een trens en een stang met trens, omdat het bit de werking van beide combineert. Een pelham oefent druk uit op de paardenmond, achter de oren en in de kingroeve (hefboomwerking). Het bit heeft maar één mondstuk en kan worden gebruikt met een pelhamriempje: dit is een kort leren riempje dat de bovenste en onderste bitring verbindt, waardoor er met één teugel gereden kan worden – maar het is beter om met twee teugels te rijden.

Dit bit is ideaal voor showpaarden of paarden die meedraaien in het hoogste niveau, waarvan de mond te klein is voor een stang met trens. Volgens de KNHS mag men in Nederland echter niet starten met een pelham in de dressuur.

De kimblewick behoort ook tot de pelhams, hoewel dit bit een minder sterke hefboomwerking heeft en slechts met één teugel gebruikt wordt (hoewel er in principe ook twee gebruikt kunnen worden).

Onderverdeling:
Er bestaan twee hoofdgroepen van de pelhams:
Pelhams
Kimblewicken

Het verschil zit in de bitringen; de pelham heeft scharen met twee bitringen en de kimblewick heeft één bitring met diverse sleuven eraan.

Onderdelen van de pelhams:
SONY DSC

Teugelbevestiging:
De pelham wordt met twee teugels of met een pelhamriempje gebruikt. De kimblewick wordt met één teugel gebruikt (hoewel er in principe ook twee gebruikt kunnen worden).
SONY DSC