Pessoa

B42

De pessoa is een bit dat ook wel vierringsbit wordt genoemd. Dit is een bit dat ik qua werking tussen de groep ophaaltrenzen heb gezet, maar die er eigenlijk maar gedeeltelijk in thuishoort. De werking is namelijk een combinatie van een stang en een ophaaltrens.

De bakstukken van het hoofdstel worden bevestigd aan het bovenste oogje. Vervolgens kan er gebruik worden gemaakt van één of twee teugels, of van een pelhamriempje. Bij gebruik van de ophaalteugeloogjes, zal bij het aannemen van de ophaalteugel het mondstuk omhoog glijden in de paardenmond en in combinatie met de hefboomwerking ondervindt het paard tevens druk achter de oren (nek). Vandaar de werking valt te vergelijken met die van de ophaaltrenzen.

Dan kan er nog al dan niet gekozen kan worden voor een kinketting/kinriem. Dit riempje moet ervoor zorgen dat het bit niet kan doorscharen in de mond wat nare gevolgen in onder andere de mondhoeken tot gevolg kan hebben. Het gebruik van een kinketting/kinriem zorgt er wel voor dat er ook druk in de kingroeve ontstaat.

Let op: soms zijn de bitringen van het mondstuk zo groot dat het bakstukoogje te hoog zit om nog functioneel van de kinketting/kinriem gebruik te kunnen maken.

Een variatie op de pessoa is een Wonderbit, dit bit heeft een mildere hefboomwerking dan de normale pessoa omdat de scharen gebogen zijn.

Hieronder zie je voorbeelden van de pessoa/vierringsbit, uiteraard zijn er nog veel meer (waar ik nog geen beeldmateriaal van heb).