Ophaaltrenzen algemeen

De tweede groep bitten betreft de ophaaltrenzen.

Werking:
Ophaaltrenzen moedigen het paard aan om zijn hoofd omhoog te brengen. Qua idee zijn ze gelijk aan scharenbitten, maar bij deze groep bitten wordt gebruik gemaakt van een andere soort hefboomwerking, namelijk de ophaalwerking.

De ophaalwerking verschilt van de hefboomwerking door het niet gebruiken van een kinketting. Daarnaast hebben de ophaaltrenzen altijd een bitring waar het mondstuk overheen kan schuiven (enkele mm’s tot cm’s). Bij het annemen van de teugels schuift het mondstuk omhoog in de mond en krijgt het paard, vertraagd, druk in de mondhoeken en achter in de nek. Daarnaast zijn er nog de verschillende soorten inwerkingen van de mondstukken zelf (ongebroken, enkel-, dubbel- of meervoudig gebroken).

Ophaaltrenzen horen met dubbele teugels gebruikt te worden, hoewel er tegenwoordig ook wel één teugel gebruikt wordt. De ene teugel wordt aan het bit bevestigd als bij een trens; de andere aan een van de onderste ringen of het uiteinde van ophaalriempje. Door dit zo te doen zal de ruiter in staat zijn de ophaalwerking alleen te benutten als dit echt nodig is.

Ophaaltrenzen worden nog wel eens gebruikt in combinatie met een kinriem/-ketting om te voorkomen dat de scharen te ver doorslaan, echter krijg je hiermee wel een versterkte ophaal-/hefboomwerking.

Onderverdeling:
De ophaaltrenzen vormen een beetje een lastige groep. Er zijn namelijk vier soorten trensen die een ophaalwerking hebben, namelijk de:
Ophaaltrenzen
Pessoa’s
Schenkeltrenzen
Yankee’s

Onderdelen van de ophaaltrenzen:
SONY DSC

Teugelbevestiging:
Ophaaltrenzen worden met één of twee teugels gebruikt, maar ook in combinatie met een pelhamriempje. Wanneer men gebruik maakt van twee teugels, dan wordt de ene bevestigd aan de bitring en de andere aan een van de ophaalteugeloogjes. Wanneer men gebruik maakt van één teugel, dan wordt deze naar wens aan de bitring of aan een van de ophaalteugeloogjes bevestigd. Wanneer men gebruikt maakt van een pelhamriempje, dan wordt dit riempje aan de bitring en aan één van de ophaalteugeloogjes bevestigd en de teugel wordt dan weer aan dit riempje bevestigd. Zo verkrijgt men een gecombineerde werking van zowel het trensbit als de ophaaltrensbit.

Aanvullende foto’s over de teugelbevestiging staan vermeld bij de categorieën van de ophaaltrenzen.