Gecombineerde bitten algemeen

De laatste groep Engelse bitten betreft de gecombineerde bitten.

Inleiding:
Gecombineerde bitten, ook wel stang- en trensbitten genoemd vormen een combinatie van twee bitten die gebruikt worden in de hoge dressuur- en springsport. Het hoofdstel heeft hierbij extra bakstukken waaraan het trensbit is bevestigd, de stang is bevestigd aan het tweede paar bakstukken.

Werking:
Deze twee bitten zijn een combinatie van een stang met een kinketting en een onderlegtrens. De onderlegtrens werkt als een gewone trens en houdt het hoofd omhoog, terwijl de stang inwerkt achter de oren en in de kingroeve (hefboomwerking). Als bijschrift moet worden opgemerkt dat de stang een indirecte werking heeft in de paardenmond, bij aannemen van de teugels worden eerst de scharen naar achter bewogen, dan komt de kinketting op spanning te staan én dan pas voelt het paard de druk.

De combinatie van deze twee bitten stelt de ruiter in staat om de hoofd-halshouding van het paard nauwkeurig te bepalen. Met andere woorden, de ruiter is in staat om met deze combinatie heel precies en fijn in te kunnen werken op het paard. In onervaren handen kan deze combinatie erg veel pijn veroorzaken bij het paard.

Onderverdeling:
Gecombineerde bitten zijn dus onder te verdelen in onderlegtrenzen en stangen.
Onderlegtrenzen
Dressuurstangen

Onderdelen van de gecombineerde bitten:
Onderdelen03

Teugelbevestiging:
Zoals op de bovenste foto te zien is, wordt de trensteugel bevestigd aan de bitringen van de treunsteugel en worden de stangteugels bevestigd aan de stangteugeloogjes.

Pelhams:
De combinatie van een stang- en trensbit wordt gebruikt door de zeer ervaren ruiters. Maar stel dat een paard/pony een te kleine mond heeft voor twee bitten? Dan komen de pelhams om de hoek kijken. Een pelham is een compromis tussen een trens en een stang en heeft één mondstuk. Meer informatie hierover staat bij de pelhams.