Draf- en rensport

Draver01

Bij de draf- en rensport worden in principe niet eens zoveel afwijkende bitten gebruikt, de reglementen in Nederland staan een paar basis trenzen en een paar scharen bitten toe. Toch zijn er wel enkele bitten die typerend zijn voor deze tak van sport (niet alleen in Nederland) en die zal ik hier dan ook vermelden.

Grofweg kun je stellen dat het doel van onderstaande bitten hetzelfde is, namelijk het paardenhoofd recht houden en de zijdelingse hulpen verduidelijken. Er zijn ook wat verschillen tussen de bitten.

De Regulator Snaffle is een bit waarbij de bakstukken en teugels aan verschillende ringen worden bevestigd. Tevens is er extra ruimte tussen de bakstukringen en teugelringen waardoor de ruiter sterker in kan komen.

Bij het Wilson bit/vierringstrens worden de bakstukken bevestigd aan de binnenste bitringen en de teugels aan de buitenste. Bij het aannemen van een teugel, wordt de losse ring aan de andere kant tegen het hoofd getrokken en geeft zo aan die kant extra druk. Bij het aannemen van beide teugels ontstaat er achter de oren druk. Deze variant biedt daarnaast meer mogelijkheden qua opzetten bijvoorbeeld.

Het Crescendo bit brengt voor- en neerwaartse druk over op de tong en de lagen. Dankzij zijn vorm kan het mondstuk moeilijk vastgepakt worden door het paard.

Bij de Scourier/Cournish snaffle worden de bakstukken bevestigd aan de binnenste ringen en de teugels aan de buitenste. Qua werking is dit bit sterker dan het Wilson bit maar milder dan de Regulator snaffle.

De Circle Cheek/ Cartwheel/ Swivel zorgt ook voor een stabiele ligging van het mondstuk en verduidelijkt de zijdelingse hulpen. Het combineert min of meer de werking van een pessoa en yankee met extra zijdelingse bekrachtiging.

Daarnaast zorgt het hengstenbit ervoor dat het voorbrengen van hengsten en renpaarden makkelijker gaat en de speelketting zou bedoeld zijn om de kaken te ontspannen, men zegt tevens dat het de werking van het bit wat versterkt. Bij veel druk op het dexter ringbit komt de ring hoger in de mond te liggen waardoor het paard zijn tong niet meer over het mondstuk heen kan leggen. Tevens zal deze ring in het verhemelte duwen en wordt de onderkaak beklemd. Tot slot houdt de opzettrens het paardenhoofd omhoog: in combinatie met een apart tuig dat via het voorhoofd, tussen de oren door naar een tuigje op de schoft loopt.

Tot slot worden bitten binnen de draf- en rensport veelal omkleed met leer of spons waardoor paarden het bit niet kunnen vastpakken.

Hieronder zie je voorbeelden van de draf- en rensportbitten, uiteraard zijn er nog veel meer (waar ik nog geen beeldmateriaal van heb).