Combinatiebitten

Hoewel de termen “combinatiebitten” en “gecombineerde bitten” in de engere zin hetzelfde betekenen, gebruik ik ze toch voor twee verschillende doeleinden op mijn website. Gecombineerde bitten vallen onder Engelse bitten en hiermee wordt de combinatie bedoelt tussen dressuurstangen en onderlegtrenzen. Op deze pagina ga ik in op de combinatiebitten.

De basis van een combinatiebit is een kruising tussen een scharenbit met een hackamore. Deze bitten worden al dan niet met twee teugels gebruikt, en bij aanname van de teugels verkrijgt zowel het bit en de neusriem een hefboomfunctie. Het paard voelt dit dus als een “dubbele hefboomwerking” in de mond, op de kin, op de nek en op de neus. Aldus de fabrikant kunnen de hulpen kort maar krachtig en toch zeer humaan gegeven worden, waardoor een ruiter minder druk nodig heeft dan met een gewoon bit. Deze bitten worden veelal gebruikt bij erg enthousiaste paarden in het parcours.

Er bestaan ontzettend veel variaties op de gecombineerde bitten. Diegene waar ik het beeldmateriaal van heb, toon ik hier.