Over de auteur

Veelal wordt mij de vraag gesteeld wie er achter “Paardenbitten van A t/m Z” zit. Ik ben Magda Kwanten en 26 jaar oud. Medio 2014 ben ik afgestudeerd van Hogeschool van Hall Larenstein in Leeuwarden. Daarnaast mag ik graag fotograferen, daarover meer op www.makwafotos.nl.

De geschiedenis van mijn fascinatie over paardenbitten loopt terug tot de tijd waarin ik eindelijk mocht paardrijden, onderhand alweer 16 jaar geleden. Gezien ik tevens een boekenworm ben, huurde ik veel paardenboeken van de bibliotheek. Op een gegeven moment gaf mijn zus het boek “Het Ruiterhandboek” geschreven door Sarah Muir en Debby Sly cadeau en dit had direct mijn interesse gewekt. Hierin stonden voor mij toen namelijk veel rare bitten in, zoals de kimblewick, want die had ik nog nooit op de manege gezien.

Zo nieuwsgierig als ik was probeerde ik meer boeken hierover te vinden, maar die waren al snel te “volwassen” en het vrije gebruik van het internet was er thuis nog niet. Dus ik liep eigenlijk een beetje vast. Zo snel als de technologie ging, zo snel werd het internet thuis ook toegankelijker. Spelenderwijs ben ik dus meer gaan leren over paardenbitten, vooral ook toen ik wat meer boeken kon lezen hierover.

Toen ik mijn eerste verzorgpaarden kreeg, ging mijn zakgeld meestal rijkelijk op aan paardenspullen en zo was er ineens een bit gekocht. Niet dat ik hem nodig had, maar ik vond het leuk! Stukje bij beetje ging er steeds meer een wereld open voor mij op het gebied van paardenbitten, vooral toen ik mij aanmeldde op een paardenforum (Bokt).

Mijn “collectie” groeide al gestaag, niet dat het toen spetterende bitten waren, want dat kon mijn zakgeld niet aan, maar de collectie was er. Tot ik op een gegeven moment een soort van helder moment kreeg en ik niet zo goed begreep wat ik met die bitten moest, dus alles werd verkocht. Vanaf dit punt heeft mijn interesse wat stil gelegen en ben ik er niet zo mee bezig geweest.

In 2010 begon het echter weer te kriebelen en zodoende had ik zomaar weer een paar bitten gekocht. De postbode bleef op een gegeven moment zelfs maar komen. Nu ging het mij vooral om de diversiteit ervan en het belangrijkste – de drijfveer van deze website – de functionaliteit en de geschiedenis erachter. Want waarom zijn watertrenzen er in zoveel soorten uitvoeringen, enkelgebroken is enkelgebroken toch? Waarom werden de bitten gedurende de geschiedenis humaner? Pas toen is mij gaan dagen wat een paardenbit “precies” was.

Dit was maar een greep uit de collectie:

Omdat ik deze informatie vaak niet direct kon vinden, heb ik het paardenforum Bokt ingeschakeld en zodoende is daar een waar “Bittentopic” geopend om zowel mij, als de Bokt Wiki van dienst te zijn. Gezien mijn profiel op dat forum een “tikkeltje te klein” was om mijn bittencollectie te tonen, is het idee gaan broeien om een website hierover te maken. Dus dat betekende boeken aanschaffen over het maken van websites en gaan met die banaan!

Na bloed, zweet en tranen stond dan eindelijk mijn eerste website online. Op de inhoud heb ik veel opbouwende kritiek gekregen en ik bleef bijleren op het gebied van bitten en programmeren. De eerste versies waren niet bepaalt gebruiksvriendelijk en zodoende is de website ontstaan die je nu bezoekt.

Helaas bereikte ik in februari 2011 door een samenloop van gebeurtenissen een dieptepunt in mijn, ondertussen hobby. Hierdoor heb ik besloten om toch maar wederom mijn collectie, van toen 168 exemplaren te verkopen inclusief mijn website. Heel veel teleurstellende reacties kreeg ik hierop en na een tijdje heb ik in ieder geval de website maar uit de verkoop terug getrokken, die zou stand-bay blijven staan totdat ik wist wat ik er mee zou gaan doen. De bitten bleven echter te koop, op enkele na die ik wou houden.

Op een gegeven moment had ik toch maar besloten om eens te spelen met een nieuwe versie van www.paardenbitten.nl. Gewoon eens kijken, geheel vrijblijvend en voor niets, als het mij alsnog niet beviel, dan zou ik er definitief mee stoppen. Gezien de positieve reacties hierop heb ik besloten om medio 2012 mijn website in een geheel nieuwe design te steken en ervoor te zorgen dat dit een verzamelplaats wordt voor alle feiten over paardenbitten.

Het werd een succes! Wederom weer veel bloed, zweet en tranen. Maar het enthousiasme van paardenliefhebbers als ze (beeld)materiaal aanleverden en de opbouwende tips en commentaar deden mij goed. De website groeide aanzienlijk en met behulp van velen had ik hem weer mooi opgebouwd. Het ergerde mij echter dat ik zaken als een zoekfunctie maar niet geïntegreerd kon krijgen. Omdat een nieuw jaar altijd gepaard gaat met goede voornemens, wou ik 2014 Paardenbitten.nl overzetten naar een dynamisch platvorm (WordPress in dit geval). Dat is gelukt en de website is nu zoveel gebruiksvriendelijker geworden!

Mijn huidige collectie (02/05/2013):

Maar wat is “Paardenbitten van A t/m Z” nu eigenlijk? Zoals ik hierboven geschreven heb is het idee van het maken van een website ontstaan omdat ik mijn profiel op Bokt te klein was. De eerste versie van de website was dan ook niet meer dan een pagina waarop mijn collectie met een korte beschrijving van de bitten stond beschreven. Een versie later heb ik ze gecategoriseerd, weer een versie later kwam er wat meer algemene informatie bij zodat ik niet steeds bij ieder bit in de herhaling hoefde te vallen met de beschrijving. Zo kwam de vraag of ik ook de neusriem wou behandelen en de accessoires en als ik toch bezig was, waarom dan ook niet bitloos?

Gaandeweg merkte ik namelijk (zowel aan mijzelf als aan de bezoeker) dat er behoefte was aan één website waar objectieve informatie over paardenbitten gevonden kan worden. Want tot nu toe ontbreekt het daaraan, zoek maar eens op de werking van gebroken bitten. Door de bomen zie je het bos niet meer namelijk.

Mijn doel is dus om een website te maken die bestaat uit feiten over paardenbitten: hoe werken ze exact en wat onderscheid ze van andere bitten. Om zo objectief mogelijke informatie te verzamelen, ben ik letterlijk de literatuur in gedoken. Ik heb veel boeken over dit onderwerp gelezen, ik heb veel websites bezocht en (wetenschappelijke) artikelen gelezen en al deze informatie met elkaar vergeleken. De overeenkomsten nam ik over, de verschillen onderzocht ik verder. Met als belangrijkste: deze informatie aanvullen met ervaringen uit het werkveld. Theorie is prachtig, praktijk maakt het echter af.

Op deze manier heb ik een gedetailleerde website op kunnen zetten. Echter, hij is nog lang niet af. Ik kom zeer regelmatig nieuwe informatie tegen die ik nog niet kende, die onderzoek ik dan verder en voilà de website kan ik waarschijnlijk weer aanvullen. Dit klinkt alleen zo makkelijk, in de praktijk mis ik nog echter zo verschrikkelijk veel informatie zodat ik soms nog wel flink kan twijfelen aan de inhoud van sommige pagina’s (zoals bij The Ring Bit) omdat je dan vaak niet verder komt dan de verhalen uit de praktijk en hier en daar een enkele bron.

Ik geloof echter dat het begin van mijn doel behaald is, ondanks dat de website nog lang niet af is. Berichten op paardenfora en emails geven aan dat mijn website zeer informatief is en dat de bezoekers daardoor regelmatig blijven terugkeren. Ook krijg ik steeds meer (beeld)materiaal aangeleverd. Tevens komen er regelmatig vragen binnen of ik advies kan geven in een of andere situatie.

Hoewel ik dit graag zou willen geven, ben ik daar helaas niet bevoegd en bekwaam voor. Daarnaast is het moeilijk om via het internet aan te geven welke stappen er ondernomen kunnen worden. Mijn standaard antwoord op deze emails is dan eigenlijk ook altijd dat men het beste een specialist in kan schakelen. Want hij kan het paard en de ruiter in het echt bekijken en ter plekke de situatie beoordelen. Wat ik wel kan doen, is algemeen theoretisch advies geven maar voor praktisch advies is echt een specialist nodig.

Tot slot, wat brengt de toekomst voor “Paardenbitten van A t/m Z”? Ik zou het niet weten. De website is al vele malen groter geworden dan ooit gedroomd. Ik blijf rustig doorgaan met het aanvullen van de informatie en de tijd zal het leren waar ik eindig.